XR-LAB

 

→ Ministerie van Defensie en Federale Politie

 

Het innovatie-initiatief is een gezamenlijke inspanning tussen de Federale Politie en Defensie van België om een Virtual Reality (VR) trainingsimulator te ontwikkelen. Dit initiatief werd geïnspireerd door de kaping van een Belgisch schip door Somalische piraten in 2009, wat beide organisaties ertoe aanzette een replica van het schip te creëren voor trainingsdoeleinden.

Het bouwen van de replica kostte echter aanzienlijk veel tijd die beter besteed had kunnen worden aan voorbereiding. De VR-trainingsimulator zal snellere anticipatie en respons mogelijk maken op soortgelijke situaties in de toekomst. Het XR-lab wordt geleid door drie personen, waaronder de Chief Innovation Manager van de Federale Politie, de Innovation Officer van de Landcomponent en een Technisch Manager die voor beide organisaties werkt.

Beide organisaties stellen middelen ter beschikking, waaronder personeel, infrastructuur en financiële middelen, om onderzoek en ontwikkeling binnen het XR-lab uit te voeren. Het initiatief richt zich op open-platformontwikkeling in samenwerking met de eindgebruikers om verschillende simulaties in Virtual Reality te integreren. Naast training kan de technologie ook worden gebruikt voor het plannen van operaties en kan deze ter plaatse worden toegepast, zoals het projecteren van gegevens op Augmented Reality-brillen.