Innovatie-initiatieven 2023

En de winnaar is...

Uit 48 innovatie-initiatieven selecteerde een onafhankelijke jury 5 genomineerden. Er werd daarbij niet louter naar de inzet van nieuwe technologiën gekeken, maar vooral naar waardecreatie voor burgers en onze samenleving. Stuk voor stuk mooie innovaties die door de federale overheid ontwikkeld werden!

Maar geen wedstrijd zonder winnaar natuurlijk. Zo'n 1700 federale ambtenaren brachten hun stem uit en tijdens de uitreiking op 25 mei vernamen we dat het initiatief "Tech. forces against drugs" van de FOD Financiën de grote winnaar van de avond werd. Gevolgd door "Born in Belgium Professionals" van het RIZIV en "Seamless ticketing" van de NMBS op een verdienstelijke 2de en 3de plaats.

Kom hieronder meer te weten over de 5 genomineerde initiatieven.

 

De 5 genomineerde initiatieven

Onderstaande video's zijn ondertiteld in het Nederlands en Frans.
Klik op het tandwiel-icoon van elke video en selecteer de gewenste taal.
xr-lab
XR-Lab

Een initiatief van de Federale Politie & het Ministerie van Defensie

Dit samenwerkingsplatform voor de ontwikkeling van VR-training simulaties voor overheidsdiensten biedt een sandbox omgeving waarin simulaties gedeeld en nieuwe multidisciplinaire creaties ontwikkeld kunnen worden.
| lees meer |

seamless-ticketing
Seamless ticketing

Een initiatief van de NMBS

Deze nieuwe technologie maakt gebruik van check-in/check-uit en gps-gegevens waardoor reizigers zonder stress kunnen instappen, betalen en real-time hun reis met het openbaar vervoer kunnen volgen.
| lees meer |

born-in-belgium-professionals
Born in Belgium Professionals

Een initiatief van het RIZIV

Een digitale tool voor professionals die werken met (kwetsbare) zwangere vrouwen, maakt het mogelijk de psychosociale situatie van de vrouw te delen met hulp- en zorgverleners uit de (para)medische en sociale sector om zo gepersonaliseerde zorg te kunnen aanbieden.
| lees meer |

mydia
MyDIA

Een initiatief van de RSZ

MyDia is een mobiele assistent voor federale sociale-inspectiediensten waarbij controles sneller en meer efficiënt kunnen verlopen op basis van de meest recente gegevens uit 11 verschillende databanken.
| lees meer |

tech-forces-against-drugs
Tech Forces against Drugs

Een initiatief van de FOD Financiën (Douane)

Artificiële intelligentie, camerasystemen en de “e-nose” zullen weldra voor nieuwe controlemethodes en een brede systematische scan zorgen in de strijd tegen de internationale drugshandel.
| lees meer |

 

 

Maak kennis met de jury

Béatrice de Mahieu

Ondernemer, coach en katalysator van sociale innovatie. Ze heeft ervaring in het coachen en begeleiden van start-ups in hun strategie, groei en investering en heeft gewerkt met grote bedrijven in hun digitale transformatie. Ze is CEO van Co.Station en lid van verschillende bedrijfs- en innovatiebesturen.

Magali Caroline Van Coppenolle

Voorzitter van de Vrijdaggroep die in 2021 het rapport "Ambtenaar, droomjob" publiceerde, is een econome met een MPP-MPA-diploma van de Hertie School of Governance in Berlijn en de London School of Economics. Momenteel werkt ze op financiële bestuursprojecten bij Ministry of Finance and the Central Bank of Somalia.

Wim Vanhaverbeke

Expert in digitale strategie en innovatie, is een professor aan de Universiteit Antwerpen en gastprofessor aan de ESADE Business School. Hij is een toegewijde onderzoeker van digitale transformatie en innovatie ecosystemen, adviseur voor wereldwijd opererende bedrijven en medeorganisator van de World Open Innovation Conference 2016.

Wedstrijd criteria

Een onafhankelijke externe jury beoordeelde de 48 ingediende initiatieven op basis van de volgende criteria:

  • De mate van innovatie: betreft het een baanbrekende vernieuwing?
  • Het waargenomen effect en de verkregen resultaten: welke lessen werden getrokken?
  • De effectieve en nauwe betrokkenheid van stakeholders: in hoeverre is het initiatief gedragen?
  • De relevantie: is er een duidelijke meerwaarde voor de organisatie en de gebruiker?
  • Levensduur: heeft het initiatief een langdurige impact?
  • Overdraagbaarheid: kan het ook van waarde zijn in een andere context of situatie?